Adriaan Volkerhuis Rotterdam

In het Adriaan Volkerhuis zijn alle kitvoegen van de buitengevel vervangen. Hierbij werd gebruik gemaakt van de glazenwasinstallatie.

De bouw van het nieuwe hoofdkantoor in Rotterdam aan de Oostmaaslaan van Koninklijke Volkers Groep is in 1974 afgerond. Momenteel houdt Heijmans kantoor in het Adriaan Volkerhuis.

Het Adriaan Volkerhuis Rotterdam is één van de laatste bouwwerken waar de Rotterdamse architect Maaskant bij betrokken was. Maaskant ontwierp een abstract, autonoom kantoorgebouw, dat zich niets aantrekt van de omgeving. De vormen zijn puur als abstracte compositie van witte en zwarte verticalen opgevat. Het gebouw bevat geen enkele verwijzing naar de menselijke maat of de omringende kleinschalige bebouwing van Kralingen. Projectarchitect Peter Gerssen tekende voortbordurend op Maaskant’s ontwerp een uitgesproken verticaal gebouw, bestaande uit dichte witte betonnen gevels en zwarte glazen gevels. Vanuit de kantoren heeft men een spectaculair uitzicht over de rivier.  Onder invloed van de publieke opinie en protesten van omwonenden bleef de hoogte beperkt tot 60 meter in plaats van de 90 meter in Gerssen’s ontwerp.

Het gebouw bestaat uit twee Z-vormige kernen en is opgebouwd uit geprefabriceerde gevelplaten, balken en vloerelementen. De afmetingen van de elementen zijn bepaald door de maximale maten voor hanteerbaarheid en vervoerbaarheid. De twee kernen met liften en trappenhuizen zorgen voor de stabiliteit. Ook de betonnen gevelvlakken hebben een dragende functie.