Bert Melaard 30 jaar in dienst!

Indiensttreding datum: 22-4-1991 (30 jaar in dienst)

Bert woont met zijn vrouw Anouk, waarmee hij dit jaar 25 jaar samen is, 2 honden (Diego en Ivy) in Sommelsdijk.

Voor dit interview heb ik Bert opgezocht op de bouw van Stam en de Koning in Eindhoven. Samen met zijn maat Patrick Maliepaard is hij op dat moment natte groepen aan het kitten in gebouw S West. Met  gemak praat hij, tijdens het kitten van plafondvoegen, over zijn tijd bij Zwapex. Daarna laat hij mij ook de Trudotoren zien en vertelt hij, vanaf de bovenste verdieping, zeer enthousiast over alle andere projecten van Stam en de Koning in Eindhoven die, of afgerond zijn of nog moeten starten!

Vertel eens iets over jouw sollicitatiegesprek 30 jaar geleden?
Nou ik weet het niet meer precies, maar het was bij Rens Zwanenburg thuis. Rens deed Flakkee en Bert deed Berkel. Ik werkte toen nog bij een constructiebedrijf. Rene (die voorheen ook bij het constructiebedrijf werkte) was een jaar eerder overgestapt naar Zwapex. Ik werd direct door Rens aangenomen en na een week of 2 begon ik bij Zwapex, op de bus bij Rene. Later werd de keuken van Rens verruild voor een loods bij Jan van der Laan in de straat, het filiaal op het eiland is vaak gewisseld, nu zitten we in Dirksland.

Mooiste project in de afgelopen 30 jaar?
Behalve dat ik het hier bij Stam en de Koning in Eindhoven (Project  S-West, Trudotoren ect.) prima naar mijn zin heb, denk ik toch bij het mooiste project terug aan het werk Babylon, Koningin Julianaplein in Den Haag. Ik heb hier denk ik omstreeks 2010 zo’n anderhalf jaar gelopen met Karel, Ricardo, Pascal, Pierre en Bertus. Was echt een mooi project met 2 torens, veel appartementen, binnen- en buitenwerk, een parkeergarage, alles erop en eraan. Als ik aan die tijd terug denk, komt direct de herinnering van de lunchpauzes naar boven, haha. Tussen de middag gingen Pierre en ik helemaal los; tosti’s, warme dranken maar zelfs frituren deden we in de bus, geweldige tijden!
Maar ook “Het Strijkijzer” in Den Haag was ook echt een megaproject. Ik liep bij deze torenflat van 42 verdiepingen (132 meter hoog) omstreeks 2006/2007 met onder andere Vincent, Gert-Jan en Dennis. We hebben hier het buiten-  en het binnenwerk gedaan. 
Een ander mooi werk waar ik bij betrokken was, is het Prinses Maxima centrum in Utrecht. Het was eigenlijk het werk van collega Ab Molenaar, maar Vincent en ik zijn op een gegeven moment aangehaakt. Ik ben blij dat ik dit project samen met hem heb mogen maken, ik heb hier veel waardevolle herinneringen aan, vooral aan Ab (Ab Molenaar is 29-4-2020 overleden). 

Als je geen kitter zou zijn geworden, wat was je dan gaan doen?
Na de technische school heb ik eerst een aantal jaren in de landbouw gewerkt, daarna in de staalconstructie. Mijn hart ligt wel echt in de bouwsector. Was ik geen kitter geworden dan was het wel een andere baan in de bouw!

Wat is je favoriete kitwerk?
Ik vind de afbouw heel prettig om te doen. Je ziet bij het binnenwerk direct een mooi resultaat, je maakt het echt af! Maar uitdagingen zijn ook wel aan mij besteed. Hier bij de Trudotoren hebben we buiten (op hoogte) de plantenbakken gekit en geplakt. De bereikbaarheid was een enorme uitdaging, maar het resultaat mag er zijn. 

Wat zou iedereen over Bert moeten weten?
Dat is lastig om te zeggen, moeilijke vraag! Tja ik kan alleen bedenken: “Ik sta voor mijn werk”!

Als je een willekeurige collega een vraag mag stellen, wie vraag je wat?
Ik begreep van je dat Arie Vonk dit jaar ook een jubilaris viert! Ik zou wel willen weten hoe het met hem is en of hij ook nog steeds met plezier naar zijn werk gaat. “Vroeger” zagen we elkaar vaker, nu kom je alleen “de oude garde” nog tegen bijvoorbeeld met een groot zaterdagwerk. Zo heb ik bijvoorbeeld Gert-Jan, Jan, Cor ook al heel lang niet gezien! Ik mis dat wel hoor, dat ouwe jongens krentenbrood!

Ik weet dat je een enorme F1 fan bent, hoe is dat ontstaan? 
Ik was 5 jaar toen mijn ouders mij voor het eerst meenamen naar de races in Zandvoort. Je kan dus zeggen dat ik het van hen heb meegekregen. Ik ben jaren achter elkaar in Zandvoort geweest, echt super gaaf. Rond mijn 15e ben ik een aantal jaren niet geweest, het was toen al een duurdere aangelegenheid. Vanaf dat ik mijn rijbewijs heb gehaald ben ik zelf gegaan. Ook de races in het buitenland bezoek ik graag. De laatste jaren is Max Verstappen mijn favoriet. Ik heb ook kaartjes voor de F1 race in Zandvoort, ik hoop echt dat het dit jaar nog gaat gebeuren. Maar niet alleen F1 is favoriet, zo ben ik ook naar Ajax geweest in Japan met Bert Zwanenburg voor de wereld beker. Wat een geweldige ervaring, Ajax werd daar wereldkampioen voor clubteams (4-3).

Favoriete bezigheid in de vakantie:
Ik ben een tijd lang naar De Canarische eilanden gegaan, maar met de honden blijven we liever in Nederland in een huisje. En ik bezoek natuurlijk de Formule 1!

Waar kan je jou ’s nachts voor wakker maken?
Als je hoort dat er een F1 race met publiek gereden wordt, maak me dan wakker, dan ga ik er direct heen. Maar voor een lekker broodje shoarma mag je me ook wakker maken hoor!

Waar droom jij nog van?
Ik ben blij met wat ik heb, maar ik zou nog wel eens de hoofdprijs in de loterij willen winnen,. Ik zou een leuke rode Ferrari aanschaffen, misschien een ander huis met een wat grotere tuin. Ook zou ik zeker wat geld weggeven aan goede doelen en vrienden/bekenden die het kunnen gebruiken! Of ik stop met werken? Mmm, ik zal waarschijnlijk niet tot mijn 67 jaar doorwerken, maar gelijk stoppen zou ik zeker niet doen! Voor de rest hoop ik vooral dat we allemaal gezond blijven!

Deze dilemma’s heb ik Bert voorgelegd:

Nooit meer patatjes eten of voortaan elke dag patat?
Dan maar nooit meer patat!

Meedoen aan The Voice of meedoen aan Adam zoekt Eva?
Haha wat een vraag, dan ga ik wel zingen!

Alleen in een lift die opeens blijft hangen en waarvan het licht uitgaat of merken dat de tandarts die zo je kies gaat trekken dronken is?
Laat mij maar in de lift stappen!

Een leven vol plezier, maar geen cent te makken of rijk, bekend, beroemd, maar eigenlijk eenzaam?
Ja, dat lijkt me een gemakkelijke keuze, doe mij maar een leven vol plezier zonder geld!

In je winterjas met sjaal in de woestijn of in je zwembroek in een sneeuwstorm?
Haha je bent wel lekker op dreef met je vragen, gooi me dan maar in de woestijn af!

Of kunnen vliegen of onzichtbaar kunnen zijn?
Nou onzichtbaar zijn zou ik wel eens mee willen maken, daar zou je zomaar eens profijt van kunnen hebben!

Of altijd zomer of altijd winter?
Dan liever de zomer, als ik nu van buiten naar binnen stap is het zo’n groot temperatuurverschil, laat die zon maar schijnen!