Erik Wiepking

19-1-2023 – 25 jaar in dienst

Deze 62 jarige kitter uit Capelle aan den IJssel werkt vandaag precies 25 jaar bij Zwapex!

Daar willen wij natuurlijk meer van weten.

Vertel eens hoe jij bij Zwapex terecht bent gekomen…

Ik ben begonnen als maat van Marko van Weelde. Hij leerde het vak van Ton van Bohemen (Productie Directeur). Na een kort gesprekje met Bert Zwanenburg (oud Directeur) in het oude bedrijfspand in Berkel en Rodenrijs, kon ik beginnen. Later hoorde ik dat hij had gezegd: “Ik moet nog zien hoe lang Erik het vol gaat houden”. Na drie maanden werd ik al alleen op de bus gezet en nu werk ik al 25 jaar bij Zwapex!

Wat vind jij het leukste aan je werk?

De vrijheid die je hebt als zelfstandig kitter. Ik werk veel alleen en ik ben netjes en opgeruimd. Ik heb goed overleg met de uitvoerders op de bouw en ik plan mijn werkzaamheden zelf in, ik heb hier geen hulp of begeleiding bij nodig. Ik heb in het verleden veel gewerkt onder Gerard de Kievit (oud uitvoerder Zwapex) en die zag ik eigenlijk haast nooit. Als je je werk goed deed, hoorde en zag je hem niet. Nu werk ik veel met Marcel Zegwaard (uitvoerder regio Amsterdam en omstreken), hij komt af en toe even langs, maar ik regel mijn werkindeling zelf. Als de opdrachtgever tevreden is, ben ik dat ook!

Welk project is jou het meest bijgebleven en waarom?

Dat is het eerste project waar ik bijna twee jaar heb gelopen met Marko van Weelde en waar ik dus het vak heb geleerd: Park Veursehout in Leidschendam. Ik dacht dat de opdrachtgever Aannemingsbedrijf Schouten was. We hebben op dit woningbouwproject alle aansluitingen gekit, van dilataties en kozijnen tot de natte groepen.

Met welke collega’(s) heb jij iets grappigs meegemaakt / een mooi moment beleefd?

Ja, dan is dat toch (weer) met Marko van Weelde. We liepen altijd samen een beetje te dollen en elkaar voor de gek te houden, nog steeds trouwens. Maar na het eten, in de toen nog blauwe Vito, gooide ik de deur van de bus iets te hard dicht naar Marko zijn zin, dus hij gooit ook zijn deur met een redelijke gang dicht en zijn hele raam viel eruit, in duizend stukjes. En toen moesten we het hele eind naar huis vanuit Amsterdam terug rijden zonder raam!

Wat is jouw grootste talent?

Ik ben redelijk goed in kitten, maar mijn grootste talent (vind ik zelf) is voetbaltraining geven bij CVV Zwervers in Capelle aan de IJssel. Ik heb in het verleden zelf gevoetbald en in eerste teams gespeeld. Per toeval ben ik in het trainen van de A1 gerold. Ik heb dit altijd naast mijn werk als kitter gedaan. Door veel met training geven bezig te zijn, leer je veel en krijg je meer kennis en zicht op spelers. Mijn specialiteit is de personen op de juiste plek binnen een team plaatsen.

Sinds een aantal jaren train ik het G-team van CVV Zwervers. Dit  team is in 2015 opgericht en bestaat uit mensen die door een lichamelijke of verstandelijke beperking belemmerd zijn in hun bewegingsmogelijkheden.

Hoe ziet jouw week eruit?

Ik werk voor Zwapex op maandag, dinsdag en donderdag. Woensdagochtend ga ik vaak even naar de zaak om te laden en mijn productiestaten af te geven. Voorheen ging ik veel wandelen met mijn hond Matz. Helaas is hij afgelopen september overleden. Ik mis hem heel erg.

Ik doe op de andere dagen vaak wat klusjes in huis en op woensdag train ik het G-team. Op zaterdag speelt het G-team de wedstrijden en daar ben ik ook altijd present. Vorig jaar is het G-team  kampioen geworden!

Hoe zie jij je toekomst?

Ik hoop dat ik niet heel lang meer hoef te werken. Als ik dan meer tijd heb, ga ik mij weer meer richten op mijn grootste hobby: Honden. Misschien dat ik dan ook wel een nestje wil.

Waar word jij blij van?

Van lekker buiten bezig zijn, wandelen met mijn hond, oortjes in en mijn Spotify muzieklijst aan. Ik hou veel van muziek, van Metallica tot Tino Martin!

Wat is de slechtste smoes die je ooit hebt gehoord (of hebt gebruikt) voor te laat komen?

Als ik om wat voor reden te laat ben, wat niet vaak gebeurt, zal ik nooit een smoes verzinnen, maar gewoon aangeven dat ik te laat ben. Van anderen heb ik geen goede smoes gehoord!

In welk televisieprogramma zullen wij je NOOIT zien?

Bij die dating programma’s of Expeditie Robinson, VRESELIJK!

Wat in jouw weekend ontbijt?

Ik eet graag een beschuitje of een lekkere cracker, lekker sapje en theetje erbij! Wat ook heerlijk is om je dag mee te starten: een goeie uitsmijter!

Wat is de vreemdste aankoop die je ooit gedaan hebt?

Mijn vader reed altijd Volkswagen en ik ben ook in een Volkswagen gestart. Op een gegeven moment heb ik mijn Volkswagen ingeruild voor een rode Opel Station wagen. Ik had eigenlijk helemaal niks aan die auto en inmiddels rijd ik weer Volkswagen. Ik hoop in de toekomst een hybride Volkswagen te gaan rijden!

Waar kunnen wij je voor wakker maken?

Laat mij maar lekker slapen hoor!

Wat is jouw levensmotto?

Doe je ding vandaag, want wie weet wat er morgen is, en leef positief!

Bedankt Erik voor je openheid en positiviteit! Een fijne jubileumdag vandaag!