het interview van Ron Stigt (35 jaar in dienst)

Wat vooraf ging aan dit interview…..

Hi Ron, ik wil graag een afspraak met je maken, je bent namelijk 35 jaar in dienst! 

Nou Mandy, je weet het uit eten kunnen we niet, de kroegen zijn dicht én je bent abuis, want het is al 36 jaar…. maar ja, mijn verjaardag is de afgelopen jaren ook wel eens vergeten (Ron is jarig op 29 februari….) maar vooruit, laten we dan maar op de zaak afspreken.

Wie is Ron Stigt?

Ron woont in Rodenrijs (van Berkel en Rodenrijs), is 61 jaar oud, getrouwd met Corina, samen hebben ze twee zoons, Roy van 31 jaar en Jordi is 27 jaar oud, die allebei niet meer thuis wonen. Ron heeft een kleinzoon Quinten van 2,5 jaar oud en het tweede kleinkind wordt in mei verwacht. Wij hebben als “in dienst datum” geregistreerd 3-2-1986, maar het is eigenlijk mei 1985 (dit heeft te maken met de verschillende “Zwapex bedrijven” die er is het verleden waren).

Waarom was jij 35/36 jaar geleden een aanwinst voor het bedrijf en je (toenmalige) collega’s?

Ik was toen nog helemaal geen aanwinst voor het bedrijf, maar meer “opvulling”. Net als nu waren ze bij Zwapex op zoek naar kitters. Ik ben samen met mijn broer aangenomen door Rens Zwanenburg en in dienst gekomen bij Zwapex Reno.
Na mijn opleiding heb ik 2,5 jaar in de transportwereld gezeten en nog wat jaren in de kasverwarming. Ik ging bij Zwapex op een bus met Peter Hellemons, hij heeft mij het vak geleerd, maar vooral door goed te kijken heb ik mij het kitten eigen gemaakt!
De beginjaren waren leuke tijden in de bouw, veel rustiger, gemoedelijker en alles op zijn tijd. In die jaren werd er nog goed gebouwd, het mocht wat kosten. Tegenwoordig moet alles zo goedkoop mogelijk, we leven nu in de “Ali Express” tijd. De kwaliteit van veel bouwproducten is verminderd, ook de samenstelling van kit is veranderd. Vroeger werd er gewoon gekit, nu moet je eerst een opdracht hebben en bonnen halen om je kitwerk betaald te krijgen. Ik heb in de beginperiode veel voor het bedrijf Slokker gewerkt. Als we ’s morgens op de bouw aankwamen zei de uitvoerder altijd: ”hé lange klootzak” hier komen! Eerst effe koffie drinken! De leukste momenten die ik bij Zwapex heb meegemaakt zijn veelal van voor het jaar 2000, dit heeft vooral met de “gewijzigde bouwsfeer” te maken.  

Je bent al zo lang bij Zwapex heb je een werktip voor je collega’s?

Horen, zien en zwijgen! Goed kijken wat je moet doen, je niet in de maling laten nemen en blijf bij jezelf. Je vangt meer vliegen met stroop dan met azijn en zorg dat je geen kansen mist. Zet je goed in en zorg dat je altijd kan zeggen: I did it my way…

Wat betekent Zwapex voor jou en wat betekende Zwapex voor jou door de jaren heen?

Het was en is werk, voorheen was het wel meer familie, maar nu is dat anders. De nieuwe generatie staat er anders in, tijden veranderen. 

Met wie heb jij de afgelopen 35/36 jaar het fijnst samengewerkt? En met wie zou je nog eens willen samenwerken?

Als ik één naam zou moet zeggen dan is dat toch Peter Hellemons, ik heb met hem de langste tijd samengewerkt. Daarna heb ik veel nieuwe medewerkers opgeleid en alleen gewerkt. Ik heb door de tijd veel medewerkers zien komen en gaan. Vanwege rugklachten werk ik sinds een tijdje 3 dagen in de week en doe ik vooral klachtenwerkjes en kleine regieklusjes. Ik doe dit vaak samen met Marko van Weelde of alleen, dit bevalt mij goed. Met wie ik nog eens wil samenwerken, dat vind ik lastig, het werkt nu prima!

Waar word of werd jij het meest chagrijnig van en zijn er ook grappen geweest op de werkvloer?

Ik kan echt niet tegen collega’s die niet meewerken. 
Er zullen best grappen zijn geweest, maar dan heb ik die niet in de gaten gehad. Je houdt mij niet zomaar voor de gek. Er is wel eens met Valentijnsdag vanuit de Personeelsvereniging een kaart verzonden met een leuke tekst en ondertekend met PV. Helaas konden niet alle collega’s deze actie waarderen, Ron kan zich hier niet veel meer van herinneren.

Waar ben je het meest trots op?

Dat ik vader geworden ben! Ik ben daar zo blij mee en geniet daar elke dag van, echt een verrijking! Ik geniet met volle teugen van mijn gezin. Doordat ik nu 3 dagen in de week werk kan ik, samen met  mijn vrouw, elke woensdag oppassen op onze kleinzoon Quinten. Dat doen we al vanaf dat hij geboren is en dat doen we met veel plezier. Je maakt veel mee van zo’n ventje, maar oma is de liefste (dat roept hij elke woensdag). We kijken er enorm naar uit om voor de tweede keer opa en oma te worden. 

Waar denk je met plezier aan terug?

Ik ben erg blij met het verloop van mijn leven, ik heb niet echt ergens spijt van! Als ik het opnieuw zou mogen doen zou ik veel dingen weer hetzelfde doen! Ik ben een tevreden mens!

Waar kan jij het hardst om lachen?

Goeie vraag! Ik ben iemand die weinig lacht. Ik hou wel van Belgische grappen. Ik kijk graag naar cabaretiers zoals Philippe Geubels en voorheen ook Urbanus, echt die droge humor. Wat ik ook leuk vind om te kijken is F.C. de kampioenen, All Stars en De Meilandjes. Aan die laatste kan ik me ergeren maar ik vind het tegelijkertijd ook grappig. 

Als je iemand binnen de Zwapex-Groep één vraag zou mogen stellen welke vraag zou dit zijn en aan wie wil je hem stellen? 

Je overvalt me hiermee Mandy, ik kan effe niks verzinnen. Doe maar de volgende vraag!

Wat zeggen je collega’s over jou oftewel waar sta je bekend om?

Ik heb geen flauw idee, mijn ervaring is dat als ze bij je staan iedereen aardig en gezellig doet, wat ze achter mijn rug om zeggen dat weet ik niet (dat weet je nooit). Ik denk dat ik gewoon DE RON van Zwapex ben!

Wat kunnen we van jou leren?

Ten eerste dat je nooit te oud bent om te leren! Hou je geduld en zeg niet altijd (gelijk) wat je denkt! Let goed op wat er gebeurd en denk vooruit in elke situatie, dus niet alleen op de werkvloer! 

Hoe ziet jou weekend eruit?

Een uitslaper ben ik niet, meestal doe ik op zaterdag wat klusjes en ’s middags ga ik vaak met mijn broer naar de voetbalvereniging CVV Berkel om naar mijn neefje te kijken. Ik hoop dat dit snel weer kan met al die corona maatregelen. Ik ben een voetbalfan maar de derde helft vind ik ook erg gezellig. Zondag gaan we bij de kids langs of loop ik met de hond. Natuurlijk kijk ik op zondagmiddag voetbal en niet naar de club uit Rotterdam maar naar mijn club Ajax!

Hoe zie jij de toekomst?

Ik hoop zo lang mogelijk in gezondheid te leven met mijn gezin, het is een wens en een zorg. Ik hoop dat ons tweede kleinkind gezond geboren wordt en stiekem hoop ik op een jongen. We leven in een rare wereld en ik zie voor meisjes meer gevaar in het leven. Maar sowieso staat gezondheid voorop!