Pascal Vaassen 25 jaar in dienst!

25 jaar in dienst 4-4-1997

Op dinsdag 15 maart 2022 ontmoet ik Pascal, allround kitter, op zijn werk The Minister in Rijswijk. Deze gezellige collega woont samen met zijn vrouw Miranda en hun twee zoons Niels (17 jaar) en Lars (15 jaar) in Herkingen (Goeree Overflakkee). Pascal is op 4-4-2022 al weer 25 jaar in dienst bij Zwapex Afdichtingstechnieken.

Pascal en zijn maat Robert Jan Gierman lopen ongeveer een jaar op dit werk, rond de bouwvak zou het “buitenwerk” klaar moeten zijn. De mannen hebben op deze 24 verdieping tellende woontoren o.a. de houten spouwbladen afgeplakt met EPDM stroken, purwerk verricht aan de binnenzijde en aan de onderzijde van de balkons is Illbruck coating SP925 aangebracht. De ankers van de erkers zijn gespoten met behulp van een compressor en een spuitpistool.
We gaan eerst met de bouwlift naar de 16e verdieping om daar een paar “spoed kitvoegen” aan te brengen en na een bezoek aan de 24ste verdieping gebracht te hebben (voor het geweldige uitzicht), is het tijd voor koffie, een stroopwafel en een goed gesprek:

Wat was jouw motivatie om bij Zwapex te gaan werken?

“Ik ben, toen ik 16 jaar was, vrijwillig in dienst gegaan. Nadat ik uit dienst kwam, ben ik in de grond-, weg-, en waterbouw gegaan en was ik veel met een schop sleuven aan het graven. Ik wist al snel dat ik dat niet heel lang wilde doen. Van het een kwam het ander en uiteindelijk kwam ik bij Zwapex terecht, toen nog in Berkel. In het begin ging ik mee met Arjan Nelis en Peter Vervloed, we deden veel grote werken in Amsterdam. Het kitten had ik vrij snel onder de knie. Doordat we op grote werken liepen, kreeg ik de kans om snel te leren en niet alleen maar bandjes te stoppen. Even was het spannend, want ik heb ooit een brief ontvangen dat ik uit moest kijken naar een andere werkgever omdat mijn functioneren niet goed zou zijn, maar uiteindelijk mocht ik de brief als niet ontvangen beschouwen. En nu ben ik hier al weer 25 jaar!”

Hoe kijk je terug op die begin periode?

“Het was echt een leuke tijd met veel gezelligheid en daar houd ik van. Er was een grote vaste groep van kitters waarmee we veel op zaterdag werkten, dat was altijd een soort mini feestje. Toen moesten we vaak ver reizen, maar was er veel minder verkeer op de weg. Tegenwoordig zie je je collega’s veel minder, mede natuurlijk door de afgelopen twee jaar met corona.”

Wat waren jouw eerste indrukken van de organisatie?

“Het was een soort van familiebedrijf in Berkel, je had veel contact met de toenmalige directie. Bert Zwanenburg was een echte “baas”. Onder het personeel had je veel kliekjes, dat is nu minder. We zijn in 1998 naar Rotterdam verhuisd, daar is de organisatie zakelijker geworden.”

Wat was toen je grootste uitdaging en wat is nu je grootste uitdaging?

“Mijn grootste uitdaging in het begin was natuurlijk het vak te leren. Toen ik na verloop van tijd op een eigen bus ging, was mijn grootste uitdaging om het werk en alles wat daarbij hoort goed te organiseren. Ik houd van orde en overzicht. Nu is mijn grootste uitdaging een nieuw groot werk opstarten, nieuwe disciplines aanleren en uiteindelijk het werk naar tevredenheid van de klant opleveren.”

Hoe ervaar jij de samenwerking binnen de organisatie?

“De lijnen zijn kort, als er iets is weet ik die te vinden. Samenwerken kan ik met iedereen, ik heb daar geen moeite mee. Dit is vroeger wel eens anders geweest, maar ik ben hierin rustiger geworden en ik denk dat enkele van mijn collega’s ook zijn veranderd. “

Zijn er momenten in je carrière geweest die je als lastig hebt ervaren of juist als geweldig?

Bij het opstarten van dit werk (The Minister in Rijswijk) liepen we (met maat Robert Jan Gierman) tegen een aantal moeilijke situaties aan. Ik kan dat dan moeilijk loslaten, totdat het voor mijn gevoel en inzicht goed is. Dat zijn niet altijd de leukste werksituaties. Nu ben ik best trots op hoe we het aangepakt hebben en blij met het resultaat!

We hebben ooit een zeeleeuwenverblijf gekit in het Dolfinarium in Harderwijk, dit was met Marco Doorn en Piet Wubben. Aan de ene kant van het dikke stalen hek lag een enorme zeeleeuw en aan de andere kant waren wij aan het werk. Piet was de voegen zo goed mogelijk droog aan het maken. Op een gegeven moment draait Piet zijn rug naar de zeeleeuw toe en komt hij dicht bij het stalen hek. De zeeleeuw reageerde “verontwaardigd” en komt een stukje omhoog om vervolgens met een enorme dreun én een flinke golf water op de grond te komen. Piet schrok hier enorm van en was daarna zo boos, al zijn werk voor niks! Wat hebben we toen gelachen, dat soort situaties vergeet je nooit meer.

Wat was voor jou een bijzonder moment de afgelopen 25 jaar?

“Dat is denk ik toch het 25-jarig bestaan en dan het super gezellige weekendje Bonte Wever in Assen. Het was super geregeld, partners en kinderen mochten mee. Er was een heel programma van bonte avond, voetbalwedstrijd, zwemmen, je kon het zo gek niet verzinnen of het was er. Ik kijk hier nog steeds met een glimlach op terug.”

Wie of wat verlicht je dag?

“Mijn gezin, ik ben nog steeds elke dag blij om thuis te komen bij mijn vrouw en kinderen. We zijn een aantal jaar geleden verhuisd naar het ouderlijk huis van mijn vrouw. Het is een heerlijk huis met een ruime tuin die mijn vrouw vol heeft gezet met kleurige bloemen en ze heeft ook een hofje waar ze groente verbouwd. GENIETEN!”

Wat doet Pascal in zijn vrije tijd?

“Mijn hobby is astronomie. Ik heb veel interesse in de sterrenstelsels en ik vind het fascinerend om naar het heelal te kijken. Ik heb een tijdje terug een compacte automatische sterrenkijker gekocht, heerlijk om hiermee bezig te zijn. Saturnus en Jupiter zoek ik graag op, maar ook de Orionnevel bekijk ik graag. Het is vaak een heel technisch verhaal, ik kan er uren over praten!”

Wanneer deed je voor het laatst iets voor het eerst?

“Dat was denk ik een aantal weken geleden. We zijn gestart op een nieuw werk “Wonderwoods” in Utrecht en daar moeten membranen geplakt worden. Dat had ik nog niet eerder gedaan, maar het is gelukt!”

Hoe zou jij willen dat mensen jou omschrijven?

“Ik zou willen dat ze mij omschrijven als collegiaal, een behulpzame collega, sociaal en een harde werker!”

Wat zijn je prioriteiten in het leven?

“Mijn gezin staat echt bovenaan. Als het met hun goed gaat, gaat het met mij ook goed. Ik hoop dat mijn kinderen een goede opleiding kunnen volgen en dat we gezond mogen blijven. Ik zou nog liever zelf iets hebben dan dat mijn vrouw en kinderen iets krijgen!”

Wat zou je doen als geld geen rol speelde?

“Dan zou ik direct stoppen met werken. Ik zou de laatste verbouwingen die nog gedaan moeten worden in ons huis uitbesteden aan een aannemer. Ik zou voor Miranda een leuk boodschappenautootje kopen en voor mijzelf een leuke Jeep, bijvoorbeeld een SUV. Het lijkt mij ook heerlijk om een tweede huis te hebben in een warm land, Spanje of Griekenland bijvoorbeeld. Wij wonen vlak bij de Grevelingen, dus een bootje zou ik dan ook wel aanschaffen!”

Korte vragen:

Geloof je dat er buitenaardse wezen bestaan?
“Jazeker, het is alleen nog niet bewezen!”

Heb je een stopwoord?
“Ik neem vaak de telefoon op met “Ja directeur”!”

Kun je goed koken?
“Ik kan koken, vroeger deed ik dat vaker, sinds de kinderen er zijn kookt Miranda meestal, maar ik kan het wel!”

Vier je graag je verjaardag?
“Eigenlijk vier ik mijn verjaardag nooit.”

Word je snel boos?
“Haha, in ieder geval veel minder snel dan vroeger!”

Zing je soms onder de douche?
“Soms, het schijnt goed voor je te zijn!”

Zijn er dingen waartegen je praat?
“Nee, niet tegen dingen, ik praat wel veel in mezelf!”

Zou je voor één dag van het andere geslacht willen zijn?
“Ja hoor.”

Wil je altijd winnen?
“Jazeker, ik kan wel tegen mijn verlies, maar ik doe mee om te winnen!”

Kun je een beetje dansen?
“Ik heb vroeger veel danslessen gehad, de rumba, tango enz. Ik heb zelfs brons, zilver, goud en prof 1 behaald.”

Is er iemand naar wiens advies je altijd luistert?
“Uiteraard naar mijn vrouw, maar ik vraag aan collega’s soms ook adviezen over nieuwe werkzaamheden.”

Afsluitende spreuk:

“Probeer alles uit je dag te halen!”