Wim van der Mast 40 jaar in dienst

Wim is 40 jaar in dienst bij de Zwapex Groep! Wij zijn natuurlijk heel nieuwsgierig naar zijn geheim.

Hoe voelt het om dit jubileum te bereiken?

“Zelf nooit gedacht dat het zo zou lopen. Dat zie je niet vaak, 40 jaar bij één bedrijf, maar het is heel leuk om te ervaren en omgevlogen.”

Hoe ziet je loopbaan er tot nu toe uit?

“Ik was 20 jaar en kwam net uit dienst. Ik had werk nodig en zag een advertentie van Zwapex in de krant. Op een vrijdag ben ik gaan solliciteren en die zaterdag zat ik al op de bouw. Het was een jong bedrijf met veel werk en je reisde door heel Nederland. Dat was het leuke: die vrijheid.

Ik begon als leerling kitter en in de eerste week ging ik mee met Cor Troost. Gelijk een week naar Maastricht in de kost. Vanaf toen werkte ik iedere week en bijna elke zaterdag tot aan de Kerst. Mijn leermeesters waren Kees Markwat en Piet Klein. Binnen een jaar zat ik al op de bus als zelfstandig kitter en dat heb ik 9 jaar gedaan. Ik kwam in heel Nederland, van Groningen tot Limburg.

Na 9 jaar had ik het wel gezien en ben ik ’s avonds naar de MTS (Middelbaar Technische School) gegaan, een studie in de richting van bouwkunde. Dat bleef niet onopgemerkt en toen het bedrijf groeide, kreeg ik de kans om op kantoor te werken. Ik begon als planner en heb sindsdien verschillende functies gehad, zoals KAM-coördinator en verantwoordelijke voor de nazorg. In 40 jaar kun je niet hetzelfde blijven doen. Dat gaat niet werken.

En hoe is het bedrijf sinds jouw eerste werkdag tot nu veranderd?

“Toen het bedrijf nog in de groei was, zag je elkaar elke ochtend en had je veel meer contact. Dat is nu veranderd; er is meer afstand. Het is toch anders dan als je elkaar elke dag ziet of alleen maar belt. Het internet is wel makkelijk om met elkaar in contact te blijven. Toen ik begon, was de computer net in opkomst en hadden we nog geen mobiele telefoon. Als je op pad was, moest je op zoek naar een telefooncel om naar kantoor te kunnen bellen.

Ook vond ik het best wennen om van buiten naar binnen te gaan. Je zit de hele dag binnen en je mist een stukje vrijheid dat je hebt als je buiten werkt. Maar ik heb er nooit spijt van gehad, het heeft me veel gebracht. Het werk buiten was lichamelijk zwaar, dus de overstap naar een functie op kantoor heeft me goed gedaan.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“De vrijheid in mijn werk, het is iedere dag anders. Soms heb je een makkelijke dag, soms een moeilijke, maar het houd je altijd scherp. Het continu puzzelen en naar oplossingen zoeken, zorgt ervoor dat je brein actief blijft. Daarnaast werk ik met een leuk team van fijne collega’s samen, zowel op kantoor als buiten.

Heb je een project wat je al die tijd is bijgebleven?

“Ik moet gelijk denken aan de meelfabriek in Zaandam. We waren daar aan het werk toen het -15 °C was. We dompelden de afwerkkwasten in water en zetten ze daarna tegen de beplating aan. Toen we ze loslieten, bleven de afwerkkwasten gewoon aan de beplating hangen vanwege de kou.

Ook heb ik mogen werken aan het project Neeltje Jans, de Oosterscheldedekering. Onder het wegdek ligt een compleet tunneltrace met daarin alle technische installaties die de bediening van de kering verzorgen. Wij hebben over de hele lengte diverse afdichtingen aangebracht en de eerste dag hebben we kilometers gelopen. Maar je leert snel…de volgende dag gingen we met de fiets door de tunnel heen. Een indrukwekkend bouwwerk.

Wat is het meest waardevolle dat je hebt geleerd in de afgelopen 40 jaar?

“Doorzetten, niet opgeven. Het is een karaktertrek: altijd blijven zoeken naar oplossingen. Soms moet je knopen doorhakken, zelfs als geen van de opties ideaal is. Het is belangrijk om de mogelijkheden te zien, ook al is niet elke oplossing positief.”

Wat is volgens jou de sleutel tot succes voor 40 jaar in dienst bij de Zwapex Groep?

“De afwisseling in het werk, het vertrouwen dat ik kreeg en nog steeds krijg en de vrijheid die ik heb om mijn werk in te delen. Zonder vertrouwen en vrijheid houd je het niet vol.”

Wat zou je willen meegeven aan de jongere generatie die net begint bij ons bedrijf?

“Geef het een kans. Spring niet te snel van de ene baan naar de andere. Je kunt naar mijn mening niet binnen drie maanden bepalen of iets bij je past of niet.”

Wat zou je nog graag willen doen binnen het bedrijf voordat je met pensioen gaat?

Mijn pension gaat pas over ruim 7 jaar in, maar ik zou in de tijd die er nog rest graag wat meer willen afbouwen en daarmee meer op de achtergrond werken. Mijn kennis overdragen aan degene die het stokje t.z.t. overneemt. Gewoon wat minder aan het front en daarmee de druk wat van de ketel halen.

Wie is Wim buiten het werk om?

“Ik ben een actieve vent, sta altijd klaar om een handje te helpen, ook al vergeet ik mezelf dan weleens. Ik sport veel, zoals mountainbiken, krachttraining / fitness en wandelen en ik geniet van vakanties (dat mogen er nog wel wat meer zijn haha).

Inmiddels ben ik al ruim 30 jaar getrouwd met Karin en kennen we elkaar al 40 jaar en wonen we samen in Middelharnas. We hebben twee kinderen, Anouk en Niels, die inmiddels de deur uit zijn. Dat ze beiden het huis uit zijn, is wel even wennen. Je komt in een heel andere fase van je leven terecht.”

Korte dilemma’s

Ochtendmens of een avondmens?

“Ik was een avondmens, maar ben bij Zwapex een ochtendmens geworden. In de vakantie ben ik weer een avondmens.”

Gezellig etentje thuis of uit eten in een restaurant?

“Uit eten in een restaurant. Strandclub Zee in Scharendijke is mijn favoriet”

Vakantie in eigen land of naar het buitenland?

“Buitenland. Mijn favoriete land is Frankrijk. We zijn er de laatste jaren niet veel geweest, maar daar komt komende vakantie als het goed is verandering in.”

Koffie met suiker of zwart?

“Koffie met melk en suiker.”

Theater of bioscoop?

“Theater.”

Nieuwe-Tonge of Rotterdam kantoor?

“Het maakt me niet uit waar ik zit, ik vind de combinatie wel heel fijn.”

Zonsopgang of zonsondergang?

“Zonsopgang.”

De perfecte planning of geen klachten?

“De perfecte planning.”

Museum bezoek of een dag de natuur in?

“De natuur in.”

Zomer of winter?

“Zomer.”

Barbecueën of gourmetten?

“Barbecueën.”

Hond of kat?

“Geen, maar als ik moet kiezen een kat. Een hond is veel werk en je bent zo gebonden.”