Afscheid van Bertus van Atten

Vanaf het nieuwe jaar gaat Bertus ons verlaten. Hij en zijn vrouw hebben een huis op Curaçao gekocht! Samen met hem blikken we terug op 38 jaar Zwapex.

Hoe lang ben je werkzaam geweest bij Zwapex?

Ik ben al 38 jaar werkzaam bij Zwapex. Ik was 18 toen ik van school af kwam en Zwapex is mijn eerste en enige werkgever. Ik ben 2 jaar afwerker geweest en toen werd ik kitter. Toen heb ik met heel veel jongens gewerkt die er nu niet meer werken. Ze zijn uiteindelijk wel kitter bij een ander bedrijf of ZZP’er geworden. Op mijn 20e was ik kitter en 10 jaar later, op mijn 30e, werd ik uitvoerder.

Hoe ben je ooit bij Zwapex gekomen?

Via school. Ik zat op de LTS en daar stond een vacature uit voor een isolatiebedrijf. Dat was Zwapex. Het was in eerste instantie vreemd, want ik wist niet wat ze deden. Toen ben ik er naartoe gegaan op mijn fiets. Ze zaten toen nog in Berkel en Rodenrijs. Ik werd aangenomen, denk op een vrijdag, en op maandag kon ik beginnen. Daar leerde ik het werk van oudgedienden zoals John Witkamp (inmiddels overleden), Koos de Kramer en Cor Troost.

Als je 1 project mag benoemen als hoogtepunt, welk project was dat en waarom?

Pontsteiger in Amsterdam spreekt tot de verbeelding. Een groot project met Jan Vermulm als voorman. We hebben daar mooi werk afgeleverd, een groot project met sandwich gevels die bij Hibex in Groningen werden afgedicht. Dat is allemaal heel goed gelopen, we zijn zelfs niet in de nazorg terug geweest; het was meteen dicht.

Welke les, die je bij Zwapex hebt geleerd, neem je mee voor de rest van je leven?

Omdat je in een productiebedrijf werkt, moet je gedreven zijn. Dat heeft niet iedereen. Het kan soms nadelig zijn, omdat ik ongeduldig ben door mijn opleiding en DNA. Maar het werkt ook in mijn voordeel. Ik moet echt iets doen. Sommige gasten zitten prima achter een koffiezetapparaat. Ik zou daar gek van worden. Ik moet wel echt iets doen, dat zit in je.

Wat is jouw advies voor nieuwkomers in het bedrijf?

Veel paracetamol slikken ;). Communicatie is alles en dat is ontzettend belangrijk in het bedrijf. Er zit echt een verschil tussen een productiebedrijf en een gewoon kantoor of iets anders.

Heb je specifieke plannen voor de toekomst na je vertrek bij het bedrijf?

Overwinteren in Curaçao en in de zomer kitten voor Zwapex als ZZP’er en voor woningbouwverenigingen werken. Voornamelijk onderhoudsopdrachten.

Wat ga je het meeste missen?

De collega’s. Ik heb op kantoor en op de werkvloer hele leuke collega’s waar ik graag langsga, praatjes mee maak, een bakje koffie mee drink en het werk mee doorneem. Ook heb ik de laatste jaren fijn samengewerkt met Ton en Marco. De laatste tijd is veel veranderd met veel nieuwe gezichten, maar dat heeft ook zijn charmes.

Heb je een grappige quote/anekdote van je tijd bij Zwapex?

“Appeltje eitje tikwerk” (oftewel even erin rammen).

Korte dilemma’s

 • Nederland of Curaçao
  • Nederland
 • Volle zon of typisch Nederlands weer
  • Volle zon
 • Vroeg opstaan of flink uitslapen
  • Straks het laatste. Mijn hele leven sta ik eigenlijk al om kwart voor 6 op, al 38 jaar lang.
 • Het strand of de bergen
  • Het strand
 • Boek of een film
  • Goed boek
 • Reizen of thuisblijven
  • Reizen
 • Koffie of thee
  • Koffie
 • Kunnen vliegen of onzichtbaar kunnen zijn
  • Onzichtbaar kunnen zijn
 • Sporten of Netflixen
  • Sporten