Cor Troost 40 jaar in dienst!

Cor Troost is op 10-5-2022 al 40 jaar werkzaam bij Zwapex.

Als je al zo lang bij dezelfde werkgever werkt, heb je een hoop meegemaakt en veel te vertellen. Daarom spreken we af op een zonnige woensdagmiddag bij een terrasje in Bleiswijk om onder het genot van een lekker drankje eens terug, maar ook vooruit te blikken!

Cor is 63 jaar en is getrouwd met Anja, ze wonen al ruim 30 jaar in Bergschenhoek. Cor en Anja hebben twee kinderen, Edwin (37 jaar) en Miranda (33 jaar) . Ook hebben ze inmiddels 4 kleinkinderen, Laura (8), Joris (6), Martijn (5) en Lizzie  (4). Momenteel is Cor aan het werk bij “Het Zandkasteel” in Amsterdam. Hier wordt het oude ING kantoor omgebouwd naar appartementen. Het “oude” pand heeft hij toentertijd ook gekit met (oud) collega’s Jan Heukels en Jilles Breedveld.

Kun jij je je allereerste werkdag bij Zwapex nog herinneren?

Jazeker, ik was toen 23 jaar en net getrouwd met Anja. Ik had mijn sollicitatiegesprek met Bert Peters. De eerste dag ging ik mee op de bus met Bert Zwanenburg. Ik kreeg gelijk een kitspuit in mijn handen gedrukt. Halverwege de dag vroeg ik me af waar ik in terecht gekomen was toen Bert zei: “Cor, ken je het nou nog steeds niet”!! Zo ging dat in de jaren 80!

Wat weet je nog meer van die begin periode?

Ik heb het meeste geleerd van Koos de Kramer, hij deed het mooie werk, liefst zo min mogelijk badkamers hahaha. Waarschijnlijk heb ik het van hem dat badkamers kitten niet echt mijn ding is, dat gekruip, gebuk en gedraai. Maar ik heb toen ook veel samengewerkt met Jilles Breedveld, John Witkam, Cees Markwat en Rens Zwanenburg. We spraken toen altijd om 6.45 uur af op de zaak in Berkel en dan deden we eerst een bakkie koffie bij Wil (de vrouw van Bert Peters). Om 7.00 uur reden we weg en om 16.00 uur weer naar huis. Wat me ook nog bijstaat is dat Bert Zwanenburg toen het uitvoerderswerk deed, hij reed rond in een Opel Kadet en belde elke avond om werk door te geven en meters op te schrijven. Wat toen ook met regelmaat gebeurde is dat je bijvoorbeeld een klus had in Groningen die echt af moest, dus je bleef tot het klaar was. Dat kon gerust 22.00 uur worden, dan nog naar huis en de andere ochtend gewoon weer naar de volgende klus!

Wat is op de bouw het grootste verschil tussen toen en nu?

In die tijd was het echt een stuk gemoedelijker, er kon meer. Nu is de eerste vraag als je op de bouw aankomt: “Is het af vandaag? ”, waarop mijn standaard antwoord is, staat de verhuiswagen dan al voor de deur?!

Wie was jij toen als persoon en hoe ben jij nu?

Ik ben gaan werken toen ik 16 was, eerst bij Pruisken als elektricien en later ook nog bij Nevenco in de ventilatie. Toen ik bij Zwapex kwam was ik net getrouwd, hadden we net ons eerste huis gekocht  aan de Zuidersingel in Berkel en Rodenrijs. Ik heb daar alles aan verbouwd. Ik was toen nog jong en wild, het kon eigenlijk niet gek genoeg.

We deden toen wel eens klussen, zoals bijvoorbeeld voor Piet Wubben een Durox (Ytong) klus in Utrecht samen met Teun Visser, het was 30 graden en er moest 1300 meter gekit worden. We hebben deze meters er toen ingestampt en waren om 11.00 uur al klaar. Tegenwoordig zal me dat niet meer lukken.

Ik ben in de loop der tijd ouder maar ook wel wijzer geworden, je zal mij ook niet meer zien op een lange ladder van 14 meter.

Heb je ooit getwijfeld om iets anders te gaan doen?

Nee, ik heb niet echt getwijfeld, je hoort natuurlijk wel eens wat, maar je moet overal werken. Zwapex is een goede werkgever, zaken zijn goed geregeld, ik heb het altijd goed naar mijn zin gehad en de zaak was altijd lekker dichtbij!

Wat heeft ervoor gezorgd dat jij al die tijd bij Zwapex bent gebleven?

Ik vind het werk, behalve dan de badkamers, leuk om te doen. Het is afwisselend en je ziet nog eens wat van Nederland, ik ben echt overal al eens geweest. Ook als je werkmaterialen ofzo nodig hebt, alles wordt voor je geregeld. 

Wat is het leukste bedrijfsfeest dat je had bij Zwapex?

Ja daar hoef ik niet over na te denken, dat was zeker weten het 25 jarige jubileumfeest welke we vierden in De Bonte Wever in Assen. Wat een geweldig weekend, lekker eten en drinken, alle collega’s met hun gezinnen mee, karten, boogschieten, feestavond, en deden jullie (Gerrie Zwanenburg, Linda & Illona de Groot, Ramona Vroegindeweij en Mandy Lakerveld) niet de Spicegirls?

Hoogtepunt in 40 jaar Zwapex?

Te veel om op te noemen, ik hou het wel op mijn hoogste punt, dat was de bouw bij de Weena Toren in Rotterdam, die was iets van 33 meter hoog! Was een mooie put, maar volgens mij wel al 30 jaar geleden!

Welke bouw kan jij je nog steeds goed herinneren?

Dat is denk ik de bouw van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Ik heb hier, samen met mijn maat van toen, Richard van Wijk, anderhalf jaar gewerkt. Elke dag heen en weer naar Arnhem. We hebben hier alle aansluitingen gedaan, binnen én buiten, vanuit hangbakken en op lange ladders! Elke vrijdag kwam hier de visboer, daar keken we de hele week al naar uit!

Met welke collega heb je het meest gelachen in de afgelopen 40 jaar?

Met Edwin Kievit heb ik veel gelachen, die is echt zo gek als een deur! Maar met Marcel Zegwaard en Bertus van Atten heb ik ook veel leuke momenten meegemaakt, die waren toen nog broekies en die kon je nog van alles wijsmaken!

Vertel eens een goed verhaal?

Cor moest hier even over nadenken, maar toen was hij niet meer af te remmen:

  • Ik was een keer aan het werk in Rotterdam Zuid met mijn zwager Martin van Zwienen. Er moest op hoogte van alles gekit worden en ik was het zat om steeds maar de ladder af te gaan om een nieuwe kitkoker te halen. Dus ik riep: “Hi Martin gooi eens een koker omhoog?”. Vervolgens gooit hij de koker vol op mijn gezicht en was mijn bril in tweeën.
  • Voor een woningbouwvereniging was ik samen met Jan Verheul bezig in de Afrikanenwijk in Rotterdam met preventief onderhoud. Wat een vreselijke klus, we moesten in alle woningen zijn, voegen van de natte groepen uitsnijden en opnieuw kitten. De ene woning nog viezer dan de andere woning. Ik was er al snel klaar mee en Jan Verheul zou de klus afmaken. Hij liep op een dag een woning binnen en kreeg een pistool op zich gericht, achteraf bleek dit een drugspand te zijn!
  • In de parkeergarage van het oude Dijkzigt Ziekenhuis in Rotterdam was ik met een collega vloervoegen aan het aanbrengen. We mengden de kit met behulp van aggregaat en ik stond al even met mijn hoofd daarboven, toen ik dacht: Hé, de parkeergarage beweegt. Ik ben toen neergevallen en door mijn collega naar de reling gesleept. Ook dit is allemaal goed afgelopen!

Hoe begint jou werkdag?

Al 40 jaar gaat mijn wekker elke werkdag om 5.00 uur. Eigenlijk zou mijn wekker niet hoeven gaan, want ik ben toch altijd net voor de wekker wakker. Dan zet ik het koffiezetapparaat aan en kleed ik mij aan. Als mijn koffie op is stap ik in de bus en onderweg eet ik mijn brood op. Ik maak zelf elke avond mijn brood, daar heb ik ‘s morgens geen tijd voor!

Wat zou jij ooit nog willen leren?

Misschien een beetje beter de Engelse taal. Ik heb alleen op de LTS Engels gehad, maar dat stelde niet zoveel voor én dat is ook al best lang geleden.

Wat wilde je vroeger “altijd” worden?

Ik wilde altijd vrachtwagenchauffeur worden, net als mijn vader. Ik ging, toen ik nog een klein ventje was, vaak met mijn vader mee, hij was internationaal chauffeur. Met hem heb ik heel Europa wel gezien. In 8 lessen had ik mijn vrachtwagenrijbewijs, maar chauffeur ben ik niet geworden. De werktijden stonden mij tegen, vaak ging je op zondagavond weg om op zaterdagochtend weer eens thuis te komen. Dat is niks voor mij.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik vis graag in mijn vrije tijd, meestal op witvis zoals giebel, brasem en karper. Tegenwoordig zit ik vaak aan de Groenzoom bij Pijnacker. Nu ik op woensdag niet meer werk, heb ik hier meer tijd voor. Mijn vader komt dan op de fiets langs om een potje koffie te brengen. Deze hobby is al in de jaren 80 begonnen, ik zat toen al vaak met mijn vader aan de Bovenvaart in Berkel te vissen!

Tijdens de barbecue sprak ik een aantal collega’s van Cor en vroeg aan hun wat ik Cor nog zou kunnen vragen. Nou Cor, hier de vraag van de collega’s: Wanneer ving je voor het laatst een haai?

Hahah fijne collega’s, ik weet precies wie het zijn! Maar goed, ik heb nog nooit een haai gevangen, maar beste collega’s op de Haagse markt kan je haaienruggetjes kopen, moet je eens halen, die zijn goed te eten!

Waar geef jij het meeste geld aan uit?

Ja dat is denk aan mijn vishobby , aan mijn kinderen en aan lekker uit eten gaan met mijn vrouw.

Is er iets dat jouw collega’s mogelijk niet over jou weten?

Nee hoor, ik doe geen rare dingen!

Welke wereld stad zou jij nog eens willen bezoeken?

Misschien wel Lissabon. We gaan graag naar Portugal op vakantie (naar de Algarve). We zitten hier meestal in hetzelfde appartementencomplex en de regel is, er wordt niet gekookt! We gaan lekker elke dag uit eten en natuurlijk eet ik daar alleen maar vis, heerlijk! Mijn favoriet is verse zeebaars van de grill.

Wat is je beste beslissing ooit?

Dat we in Bergschenhoek zijn gaan wonen. In het begin wilde ik het niet en heeft Anja mij wel moeten overhalen om dichter bij het dorp te gaan wonen, maar het bevalt prima! We wonen hier al weer 33 jaar!

Hoe ziet een geluksmomentje er voor jou uit?

Dat is als we bij een leuk restaurantje zitten in Portugal en de ober komt een lekker koud biertje voor mij brengen en een wit wijntje voor mijn vrouw!

Als er een boek over jou geschreven zou worden, hoe zou de titel dan kunnen zijn?

Ik zou het echt niet weten! Maar maak je geen zorgen, er zal geen boek over mij komen!

Je grootste talent?

Ik ben erg goed in mijn hobby vissen. In mijn werk ben ik allround en kan ik dus alles behalve dan die natte groepen!

Waar ben je trots op?

Ik ben erg trots op mijn gezin. Ze hebben het allemaal, stuk voor stuk, goed voor elkaar. Ik heb hier totaal geen omkijken naar en daar mag je tegenwoordig toch wel trots op zijn toch?

Hoe kijk jij naar de toekomst?

Ik hoop dat mijn toekomst verloopt zoals die er nu uitziet: rooskleurig! Ik werk al een paar jaar 4 dagen in de week en ik wil volgend jaar stoppen met werken. Anja werkt nu nog een aantal uurtjes per week in de zorg, maar zij zal binnenkort ook hiermee stoppen. Wat we dan gaan doen? Lekker  genieten van fietstochtjes van terras naar terras voor een kopje koffie met een lekkere appeltaart of een lekker biertje. Natuurlijk ga ik ook veel vissen en misschien gaan we wel wat vaker naar Portugal.

Wat kunnen we van jou leren?

Zorg dat je werkt maar wel heel blijft! Vroeger werkte ik wel 40 zaterdagen in een jaar, tegenwoordig doe ik dat niet meer, dat lukt me niet meer.

Natuurlijk is het ook een jubileum voor Anja, want die is al 40 jaar de vrouw van een Zwapex kitter, ik heb haar gevraagd hoe het is om al zolang de vrouw van een kitter te zijn:

Omdat Cor al zo lang voor dezelfde werkgever werkt en hetzelfde werk doet, weet je niet beter. Toen we kinderen kregen ben ik thuis gebleven, dat was in die tijd heel gewoon. Je deed het huishouden en zorgde voor de kinderen, terwijl de man werkte. Cor was niet vaak thuis en op zaterdag werd er ook vaak gewerkt. In die tijd was het gewoon zo, je trok veel op met familie en vrienden. We hadden in die tijd een abonnement van het zwembad en daar ging ik vaak heen met de kinderen.
Ik zou wel blij zijn als ik van die vieze kleren af ben. Wat ik ook niet zal missen is het vroege opstaan, je wordt zelf ook wakker als zijn wekker gaat!