Eric Wiepking met pensioen

Op 19 januari 2023 vierden we het 25-jarig jubileum van Eric Wiepking. Dit jaar nemen we afscheid, want Eric gaat met welverdiend pensioen! Na zijn laatste werkdag hebben we hem nog één keer aan een interview onderworpen.

Hoe kijk je terug op je carrière bij Zwapex?

Heel goed, anders werk je er geen 25 jaar. Ik heb nooit een hekel aan mijn werk gehad en het altijd wel naar mijn zin gehad. Ik heb veel alleen gewerkt, dat is echt mijn ding. Marko van Weelde heeft me opgeleid in het begin, maar na een half jaar zat ik al op een eigen bus. Tussendoor heb ik wel een paar keer met een maat gewerkt, maar dat hangt af van of er iemand in de buurt woont zodat je samen op de bus kunt.

Voor Zwapex werkte ik bij de post, maar toen wilde ik meer buiten gaan werken. Zwapex zocht toen mensen, en ik kende Marko van Weelde al. Via hem ben ik bij Zwapex gekomen en heeft hij me opgeleid. Vaak gebeuren er dingen in het leven die schijnbaar zo moeten zijn.

Welk klusje op de bouw ging jij vaak uit de weg?

Eigenlijk alles met een hoogwerker. Bij het kantoorpand van Zwapex vind ik het echt geen probleem, maar 13 hoog is niet voor mij bestemd. De laatste cursus heb ik dan ook niet meer gedaan. Een hoogwerker die heen en weer gaat op flinke hoogte, daar voel ik me niet fijn bij.

Gelukkig werken we met goede uitvoerders. In mijn geval Marcel, die het kon inschatten dat een hoogwerker niet mijn ding is. Sowieso heb ik altijd met fijne uitvoerders gewerkt. Eerst Gerard, echt een mensenmens, en later Marcel met wie ik het heel goed kan vinden. Marcel is duidelijk en recht door zee. Als het nodig is, trekt hij zijn laarzen aan en komt hij even helpen. Zeker als het iets is wat je niet dagelijks doet of waar je niet zo zeker in bent. Marcel komt gewoon helpen.

In een eerder interview vertelde je dat wanneer je met pensioen gaat, je meer wil focussen op je grootste hobby: honden. Hoe ziet dat plan er nu uit en kun je ons daar meer over vertellen?

Die plannen komen wel uit, ik heb nu een pup van 14 weken. Dat is nu nog een baby en daar heb ik mijn handen vol aan. Maar wie weet, als die wat ouder is, dan wil ik het wel proberen als die mogelijkheid zich voordoet, maar ik wil geen fokker worden. Gewoon alleen voor de ervaring.

Ik vind het ontzettend lekker om een stuk te lopen met de hond. Dat geeft gewoon lekker veel rust. Nu ik wat meer tijd heb, ben ik ook veel met de pup bezig. Als we dan een flink stuk gewandeld hebben en hij is vermoeid, ligt hij de hele avond lekker rustig te slapen.

Wat ga je het meeste missen aan het werk?

Heel eerlijk, eigenlijk niets. Straks heb ik genoeg de tijd en kan ik lekker mijn hobby doen. Wel probeer ik ritme te houden. Dat moet trouwens ook wel met de hond. Die staat al om 5 uur op voor zijn eerste rondje!

Heb je nog een waardevolle les die je graag wilt meegeven aan toekomstige kitters?

Eigenlijk maar één, doe het op je eigen manier. Luisteren naar degene die je opleidt, maar uiteindelijk vind je zelf de beste manier. Iedereen werkt anders, en aan het einde van de dag gaat het om het resultaat. Hoe je daar komt maakt niet uit.

En je kunt beter minder werk doen, maar wel zorgen dat het goed is, dan meters stampen met een slecht resultaat.

Eric’s Dilemma’s:

• Vroeg wakker of uitslapen: Vroeg wakker

• Boek of film: Nu nog film, maar ik heb ook wat boekjes nu. Daar heb ik al ingebladerd, maar die wil ik ook gaan lezen. Ik heb nu ook een boek over je hond liefdevol opvoeden. Dus voor nu film, maar ik hoop later dat het boek wordt!

• Ontbijt of lunch: Ontbijt, belangrijkste maaltijd, zeker als je aan het werk bent. Bakje yoghurt en een cracker. Je moet iets binnen hebben zodat je energie hebt!

• Warm of koud: Voor mij maakt het allebei niet uit, het beste is iets ertussenin!

• Muziekinstrument kunnen bespelen of kunnen zingen: Dan een instrument en misschien later nog zingen leren.

• Kamperen of een luxe vakantie: Luxe vakantie

• Bier of wijn: Bier, maar ook dat door mijn gezondheid eigenlijk even niet. Vroeger dronk ik wel graag een biertje, maar tegenwoordig eigenlijk niet meer. Al het bier is vervangen door water.

• Appen of mailen? Ik vind het allebei niets. Dan ga ik het liefst voor bellen.

• Geduldig of snel geïrriteerd? Geduldig zijn, die les heb ik wel geleerd

• Zuinig of een gat in je hand? In principe zuinig, maar als ik iets wil kopen omdat ik het nodig heb, koop ik het.

• Sporten of Netflixen: Sporten

Wil je nog iets meegeven aan je collega’s / mensen bedanken?

Er lopen allemaal fijne mensen daar. Ik wil nog wel Bert Zwanenburg bedanken voor de kans terwijl hij eigenlijk dacht na een week is het klaar. Maar toch werden dat 25 jaar.

Bert was een goede directeur, goed voor zijn personeel. En Marko van Weelde wil ik bedanken omdat hij mij erbij heeft gehaald en mij heeft opgeleid. Het eerste project was het project in Leidschendam. Marko heeft mij op dat project alles geleerd. We hadden hele strenge uitvoerders en in het begin begonnen ze tegen Marko of hij het niet kon doen, omdat mijn resultaat nog niet zo mooi was. Aan het einde van het project was er uiteindelijk een uitvoerder waar ik de badkamer van heb gekit, omdat het zo goed was. Zo kan je heel snel groeien!

Je moet natuurlijk wel een beetje aanleg hebben, goed materiaal is niet alles.

Tot slot wil ik alle collega’s bedanken voor de fijne samenwerkingen!