Marcel Zegwaard 35 jaar in dienst!

Op dinsdag 30 november hebben we afgesproken in het pittoreske Pijnacker, daar stellen we deze levenslustige levensgenieter de volgende vragen…

Wie is Marcel Zegwaard?
Ik ben 56 jaar, getrouwd met Françoise , we wonen in Pijnacker en ik ben vader van twee volwassen kinderen. Sinds twee jaar ben ik ook opa. Verder houd ik van sporten, fitness, pilates en ik doe al mijn hele leven aan wielrennen. Mijn Interesses liggen vooral bij buiten activiteiten. Sinds kort doe ik ook aan kajuitzeilen (zeilen). Verder ben ik vaker  goedgemutst dan chagrijnig, ben ik sociaal en gemakkelijk bereikbaar.

Hoe ben jij ooit bij Zwapex terecht gekomen?
Bijna 35 jaar geleden werkte ik bij Van Vliet in Pijnacker, een bedrijf voor tuinbouw computers, ik was daar monteur technicus. Mijn werkzaamheden voerde ik binnen in de werkplaats uit, maar eigenlijk wilde ik naar buiten. Ik heb toen de kassenbouw geprobeerd, maar dat was iets te veel bagger naar mijn zin. Alhoewel, als ik nu terugkijk was het eigenlijk best wel leuk bij Gerrit van Schie kassenbouw.
Bertus van Atten (accountmanager bij Zwapex) is een schoolvriend en die
zei: “Ga eens een weekje met mij mee, dan ben je lekker buiten”. Bertus werkte toen nog als afwerker. Ik ben vervolgens een paar dagen met Piet Wubben (oud uitvoerder Zwapex) meegelopen. In die tijd was Zwapex Reno net opgestart en ik mocht gelijk naar Groningen de kost in. Dit was mijn eerste ervaring met Zwapex. Het afwerken ging tot bloedens aan toe. Al mijn vingers waren versleten. Op dag één lagen al twee vingertoppen open en aan het eind van de week had ik geen vingers meer over. Dit allemaal na het aanwrijven van de voegen in MBI holle steen. Je wilt jezelf bewijzen en doet extra je best én natuurlijk moest het werk zo snel mogelijk af zijn. Ik lag ‘s nachts met mijn vingers in de vaseline. Natuurlijk heb ik mij echt wel afgevraagd wat ben ik in hemelsnaam aan het doen, is dit wel blijvend? Op een gegeven moment ging ik het nut van kitten inzien, ik begreep waarom er gekit werd en zag de toegevoegde waarde. Sindsdien is elke dag anders! Bij Zwapex verloopt geen dag hetzelfde!

Vertel eens iets over je loopbaan bij Zwapex?
Het ging heel geleidelijk, de eerste 10 jaar ben ik afwerker geweest bij Cor Troost (kitter Zwapex), Piet Wubben en het laatste half jaar bij Bertus van Atten. Toen Bertus uitvoerder werd bij Zwapex ben ik zelfstandig op een bus gegaan. Toen bleek dat ik best zelfstandig kon werken. Daardoor werd ik vaak ver weg ingezet (weer naar Groningen). Ik heb ook best wat mensen opgeleid, maar veel van hen werken niet meer bij Zwapex. Te goed opgeleid waarschijnlijk, zij zijn bijna allemaal ZZP-er geworden. Op een gegeven moment heb ik bij Jan van der Laan (oud productie directeur Zwapex) aangegeven dat ik geen uitdaging meer had in het kitten. Ik kon en deed alle disciplines, vooral op Schiphol, daar was ik hele nachten te vinden. Ik kan eigenlijk alleen maar vol gas gaan, daartussen zit niet veel. Toen Gerard de Kievit (oud uitvoerder Zwapex) met de vut ging, mocht ik hem opvolgen. Ook toen heb ik mijn opleiding van Bertus van Atten gehad. Eerst werd ik uitvoerder op Schiphol en daarna regio Amsterdam en omstreken.
In het begin vond ik mijn nieuwe functie heel erg lastig, ik werkte veel minder met mijn handen. Waar ik achter ben gekomen is dat leiding geven toch iets anders is dan iemand vertellen wat hij moet doen. Momenteel is het als uitvoerder ook niet altijd even makkelijk, we hebben heel veel werk en helaas niet altijd voldoende mensen om het uit te voeren. Wel gaat het mij steeds makkelijker af, de tijden zijn veranderd en ik kan nu veel makkelijker “nee” zeggen. Dat geeft wel rust. Het allerleukste van mijn baan bij Zwapex is dat je veel met mensen werkt en ik ben een echt “mensenmens”.

Wat is de meest waardevolle les die je hebt geleerd? 
Wie goed doet, goed ontmoet! En dan denk je misschien, ja het zal wel, maar het is echt zo!

Wat is het spannendste wat je hebt gedaan of meegemaakt bij Zwapex? 
Ja ik denk dat dat mijn werktripje naar Dubai is geweest, dat is nu ongeveer twintig jaar geleden. Het was een supergave week. Ik zou daar namens Tremco Ilbruck heen gaan om band te plakken in een enorme woontoren, maar doordat ik geen werkvergunning had mocht ik alleen maar uitleg geven en kijken! Ik heb daar veel geleerd, mooie mensen ontmoet en met handen en voeten gecommuniceerd. Ik kijk hier met veel plezier op terug!

Welk moment van de afgelopen 35 jaar zou je willen herbeleven?
Voor mij is terug geen optie, ik kijk alleen maar vooruit. Natuurlijk heb ik hele leuke tijden gekend, maar dat was in het verleden. Dat heeft mij wel gemaakt wie ik nu ben en daar ben ik blij mee!

Waar ben jij het meest dankbaar voor?
Ik ben dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen. Ik heb deze niet altijd gelijk gepakt, soms duurde het even voordat ik een kans ook echt als een kans zag.  

Over welk onderwerp praat je het liefst? 
Ik kan uren, wat zeg ik dagen over vakantie praten. Ik kijk altijd erg uit naar de volgende trip en we hebben het hier al maanden van te voren over! Sommige mensen worden er gek van!

Op welke eigen prestatie ben je het meest trots?
Dan denk ik toch dat ik kies voor mijn werk op Schiphol. Ik regelde daar de planning, uitvoering, communicatie, alles behalve het innen van de bonnen. Ik had daar hele goede contacten en ik vond het heerlijk om daar te werken. Ik werd daar erg gewaardeerd, ik had goed overzicht en dat was erg prettig!

Welke goede eigenschap of welk talent heb jij de afgelopen tijd te weinig benut?
Soms ga ik met minder plezier naar mijn werk, dat vind ik jammer, want ik ben juist positief ingesteld. Dit komt dan door de werkdruk of onbegrip van klanten. Gelukkig ga ik de meeste dagen met veel plezier op pad voor Zwapex.

Wat is jouw favoriete moment van de dag?
Het moment dat ik al mijn “af te werken punten” van die dag af heb. Dat is soms pas aan het einde van de dag, maar ook wel eens halverwege de dag.  Het geeft mij een heerlijk voldaan gevoel als zaken goed lopen!

Waar kan jij wakker van liggen?
Ik lig nooit wakker. Dat heb ik voorheen wel gedaan. Het is echt een valkuil om je problemen op te stapelen en deze allemaal zelf te willen oplossen. Ik heb hier hulp in gekregen, handvatten gehad om hier anders mee om te gaan, dit heeft mij erg geholpen en nu lig ik dus nooit meer wakker!

Wat is het mooiste compliment dat je hebt gekregen?
De waardering van collega’s. Ik heb eens een mooie fles drank gekregen (degene die dit herkent, weet waar het overgaat:).

Wanneer en waarom heb je keihard moeten lachen?
Toen een collega van ons (ik noem geen namen) in een eenmansbakje het IJ in Amsterdam werd ingetakeld. Deze collega had altijd grote praat, ze draaide het bakje zo boven het water en lieten het bakje een stukje onder water zakken. Fantastisch wat heb ik toen gelachen!

Waar zou je nog eens naartoe op vakantie willen?
Ja dat is een goede vraag, we willen nog graag naar Scandinavië om het Noorderlicht te zien. Voor 2022 hebben we plannen om naar de Seychellen te gaan (een land in Afrika ten noorden van Madagaskar in de Indische Oceaan, de Seychellen bestaan uit meer dan 115 eilanden). Ook willen we nog een keer richting de Polynesië eilanden (Polynesië is naast Melanesië en Micronesië een van de drie grote eilandengroepen in de Grote of Stille Oceaan die samen Oceanië vormen, ruwweg vormt het een driehoek met Nieuw-Zeeland, Hawaï en Paaseiland als hoekpunten). Het moet daar zo mooi zijn, maar de reis daarheen is wel erg lang (langer dan 24 uur). Maar je leest het, wij zijn echte vakantiegenieters!

Waarmee ga jij jezelf over een jaar feliciteren? 
Ik ben meer van de korte termijn, ik heb geen lange termijn doelen die ik pas over een jaar kan behalen. Doelen moeten voor mij wel haalbaar blijven.

Wat zou je het komende jaar doen als geld geen rol speelde?
Uhhh ik zou in ieder geval blijven werken om in balans te blijven, maar ik zou nog wel vaker op vakantie zijn, ik denk wel 5 keer per jaar. Werken is voor mij belangrijk om  structuur te blijven behouden en door te blijven werken waardeer je je vakantie veel meer.

Als je vijftien seconden lang de aandacht zou hebben van de hele wereld, wat zou jij dan doen of zeggen? 
Er is geen boodschap die ik zou willen delen met de rest van de wereld. Voor de Nederlands zou ik willen zeggen: “Wees nou eens blij en tevreden”. We hebben hier in Nederland zo veel vrijheden en mogelijkheden, geniet daar eens van!

Waar zie je het komende jaar tegenop? 
Tegen de kerstvakantie, want we gaan dan niet op vakantie en tegen mijn verjaardag, ik heb wat moeite met ouder worden….

Wat moeten je collega’s doen om jou te irriteren en hoe reageer je in zo’n situatie?
Als collega’s hun werk niet doen (wat ze wel hadden moeten doen) kan ik mij daar erg aan irriteren. Ik ben dan best kritisch en dan ga ik mij ermee bemoeien. Ik probeer dan alles in goede banen te leiden door vragen te stellen en de druk terug te leggen bij henzelf.

Wat ga je dit jaar doen dat niemand van je verwacht? 
Ik ga mijn vaarbewijs halen, geen idee of iemand dit van mij verwacht.

Heb je een tip of een wijze spreuk voor je collega’s?
Denk zelf na over een oplossing en verwacht die niet altijd van een ander!

Om Marcel beter te leren kennen sluiten we af met een aantal korte vragen die alleen beantwoord mogen worden met Ja of Nee;

Ben je bang in het donker?                                             
Nee
Ben je blij met je naam?                                                  
Nee
Ben je een avondmens?                                                  
Nee
Ben je een optimist?                                                        
Ja
Ben je egoïstisch?                                                            
Nee
Ben je flexibel?                                                                
Ja
Ben je gelukkig?                                                               
Ja
Ben je geworden wat je wilde worden als kind?             
Ja
Ben je impulsief wat betreft je beslissingen?                  
Nee
Ben je nieuwsgierig van aard?                                         
Ja
Ben je ooit naar de eerste hulp geweest?                       
Ja
Ben je trots op jezelf?                                                      
Ja
Ben je verslaafd aan je smartphone?                              
Nee
Denk jij dat mensen van nature goedaardig zijn?           
Ja
Geloof je dat er buitenaardse wezen bestaan?              
Nee
Geloof je in leven na de dood?                                        
Nee
Geloof je in toeval?                                                          
Nee
Heb je deze week nog een complimentje gegeven?       
Ja
Wil je nog ergens op terug komen?                                
Nee


Marcel bedankt voor je openharige interview en gefeliciteerd met je 35 jarige jubilaris bij Zwapex!