Ramona Vroegindeweij

6-7-2023

Ramona Vroegindeweij is op 6-7-1998 in dienst gekomen bij Zwapex. Haar man Pierre was vorig jaar al 25 jaar in dienst bij Zwapex nu is Ramona aan de beurt! 

Voordat jij, nu 25 jaar geleden, in dienst kwam had jij al een stageplek bij Zwapex. Hoe kwam jij toentertijd bij Zwapex terecht? 

Via mijn vader Piet Kleijn, hij was toen nog kitter bij Zwapex (inmiddels met pensioen). Hij had voor mij geïnformeerd bij de directie en ik mocht ongezien komen. Vanuit school (opleiding secretarieel) moest ik nog wel een sollicitatiebrief schrijven en een kennismakingsgesprek regelen. Op 28 maart ben ik aan mijn stage gestart. Ik ben deze dag met Jan van der Laan meegereden. Terwijl ik wachtte om kennis te maken kreeg ik mijn eerste kopje thee aangeboden door Mandy, waar ik dit jaar ook al weer 25 jaar mee samenwerk. Ik ben gestart op de administratie. Mijn eerste stage opdracht was archiveren. Zwapex was toen net verhuisd van Berkel naar Rotterdam, dus ik had hier een hele kluif aan!  

Je stagewerk bestond vooral uit archiveer werkzaamheden, wat ben je daarna gaan doen?

Ik ben ingewerkt door Diana en van haar heb ik het toenmalige systeem “FIN” geleerd. We deden toen nog handmatig alle meters van de productiestaten optellen. Dit ging per product en per voegmaat en was best veel werk. De bonnen werden “boven” (door de calculatie) gemaakt en wij verzorgden de urenlijsten. Daarna werden deze 1 voor 1 gefaxt naar de opdrachtgevers. Wat ik me ook nog herinner is dat ik de algemene verkoopvoorwaarden heb overgetypt, wat een klus!

Er is in de loop van de jaren een verschuiving van werkzaamheden geweest, waaruit bestaan momenteel jou werkzaamheden?

Ja dat klopt, we hebben nu een nieuw systeem “Vakware” en daar voeren we de nieuwe werken in, maar ook de productieregels van de productiestaten. Daarin worden ook de bonnen, urenlijsten,  facturen en garantieverklaringen gemaakt. Ik verzorg dit voor de regio Den Haag (regio van Bertus van Atten), de regio Amsterdam (regio van Marcel Zegwaard) en voor DSA Nederland (welke gevestigd is in Duiven). Daarnaast maak ik de nieuwe klanten aan in dit systeem en houd ik de adreswijzigingen bij. Ook maak ik de opdrachtbonnen van de onderaannemers (in genoemde  regio’s).  

Wat is het grootste verschil in werkzaamheden als je dit vergelijkt met 25 jaar geleden?

Vroeger was de afdeling administratie vrij klein. Nu, met de overname van diverse bv’s, bestaat de administratie uit meerdere personen. De administratie van Zwapex is in regio’s verdeeld, de rest per bedrijf. We zijn ook helemaal gedigitaliseerd (op de productiestaten na), er zijn geen werkdossiers meer en dus zijn er veel minder archiveer werkzaamheden. Ook ben je nu veel tijd bezig met je 
e-mail, dat was 25 jaar geleden niet, toen was je veel tijd kwijt aan het openen en verwerken van de post.

Welk onderdeel van je werk vind je het leukst om te doen?

O dat vind ik best wel een goeie vraag! Daar denk ik niet echt over na. Samenwerken met collega’s vind ik heel leuk, maar als het echt over de werkzaamheden gaat dan denk ik dat ik het invoeren van de productiestaten in Vakware het leukst vind om te doen. Je kan je tijdens het invoeren lekker focussen op je scherm, toetsenbord en de productiestaten! Ik voer ongeveer 100 productiestaten per week in.

Welke werkzaamheden vind je minder leuk?

Dat is ook lastig, maar ik vind het wijzigen van al ingevoerde gegevens of van gemaakte facturen niet zo leuk. Gelukkig komt het niet vaak voor dat er iets aangepast moet worden!

Wie is Ramona en wat doet Ramona als ze niet aan het werk is bij Zwapex?

Ik ben 45 jaar, getrouwd met Pierre Vroegindeweij, wij wonen met onze twee dochters Kimberley (19) en Alysha (15) in Sommelsdijk. Beide meiden hebben verkering en er zijn in het weekend dus ook jonge mannen over de vloer. Ook hebben we een hond (Chamudie), drie katten (Witje, Caty en Jillz), een schildpad en een baardagaam (reptiel). Behalve huishoudelijke zaken vind ik het leuk om te haken. Deze hobby heb ik van een vriendin gekregen en het is echt heerlijk om ’s avond of in het weekend je op een haakwerkje te concentreren. Verder gaan we graag uit eten, houd ik van TV kijken en ga ik elke vrijdag bij mijn vader langs voor een bakkie!

Om je nog wat beter te leren kennen onderstaand een aantal korte vragen:

Filmpje kijken op de bank of naar de bios?

Filmpje op de bank, je kunt tegenwoordig alles zien vanaf de bank! Bij ons op het eiland (Goeree Overflakkee) heb je geen bioscoop, daarvoor moet je naar Spijkenisse of Rotterdam.

Rijst of aardappelen?

Rijst, ik lust wel aardappels of een prakkie, maar kip met groente en rijst vind ik heerlijk.

Tatoeage of piercing?

Ik heb 6 tatoeages en geen piercings. Mijn eerste tatoeage is van 2001 (net na mijn trouwen), de andere zijn vanaf 2018 gezet. Of er nog meer komen, dat weet ik niet. Ik heb samen met mijn beste vriendin Sascha 2 dezelfde tatoeages. 

Pretty Woman of The Matrix?

Ik houd heel erg van romantische comedy’s dus Pretty Woman. Ik ben ook dol op kerstfilms!

Bier of wijn?

Geen van beide, ik drink eigenlijk nooit alcohol, heel soms neem ik een scheutje Captain Morgen in  mijn cola.

Appen of mailen?

Appen, voornamelijk privé. Maar meestal bel ik nog gewoon!

Geduldig of snel geïrriteerd?

Ik denk dan toch snel geïrriteerd… dat ligt dan ook echt bij mij en niet aan de ander! Maar ik kan ook echt wel geduldig zijn hoor!

Hond of kat?

Zo dat is moeilijk. Ik ben eigenlijk een hondenmens, maar met werk is het gemakkelijker om katten te houden.

Zuinig of gat in je hand?

Ik denk dat ik wel zuinig kan zijn, ik heb zeker geen gat in mijn hand. Alles is de laatste jaren echt duurder geworden, dus je wordt automatisch wel zuinig!

Voorgerecht of nagerecht?

Nagerecht, zonder twijfel! Ik ben dol op toetjes.

Vroeg op of uitslaper?

Vroeg op, uitslapen lukt mij niet meer, zelfs in de vakantie ben ik er lekker op tijd uit!

Prater of luisteraar?

Prater (haha) ook zonder twijfel, maar ik kan ook wel luisteren hoor!

Sporten of Netflixen?

Sporten vind ik echt niks, doe mij maar Netflix.

Justin Timberlake of Justin Bieber?

Justin Timberlake, die is meer van mijn generatie.

Spijkerbroek of joggingbroek?

Oei lastig, tegenwoordig draag ik vaak een spijkerbroek, maar ik vind het heerlijk om thuis in mijn joggingsbroek rond te lopen!

Karaoke of bowlen?

Ik kan niet echt zingen maar ik ben dol op muziek. Ik heb het nog nooit gedaan maar ik denk dat ik toch voor karaoke kies!

In de zon of in de schaduw?

Ik kan niet zo goed tegen de zon, dus laat mij maar lekker in de schaduw zitten!

Blind typen of met twee vingers?

Blind met twee vingers in mijn neus!